28 februari 2010

Ouders/peer groups

"Sommigen gaan zover te stellen dat het belang van de ouder-kind relatie voor de primaire socialisatie verwaarloosbaar klein is. Zo vertrekt Harris (1995) van bevindingen uit de gedragsgenetica om te stellen dat alle dyadische invloed van ouders op hun kinderen tot processen van genetische overerving te reduceren zijn. Ouders hebben slechts blijvende sociale invloed op de ontwikkeling van hun kinderen in de mate waarin ze, als groep, sociale leerprocessen binnen kindergemeenschappen kunnen sturen.
Zo zullen kinderen de normen en waarden van hun ouders niet overnemen als hun ouders binnen de gemeenschap geïsoleerd zijn en hun waarden en normen niet stroken met deze van de dominante cultuur.
Met andere woorden, ouders lijken een grote invloed te hebben op hun kinderen omdat ze behoren tot dezelfde cultuurgemeenschap als de ouders van de leeftijdsgenoten van hun kinderen. Niet iedereen gaat zover in het minimaliseren van de invloed van het gezin op de ontwikkeling van kinderen."

Bron: BRACKE, P., BRUTSAERT, H., Sociologie, Academia Press, Gent, 2008, "Socialisering", p. 59

 

Dit zou veel verklaren. 'k Had hier oorspronkelijk heel een zelfmedelijdentekstje over hoe ik een verstoten zwart schaap ben, maar eigenlijk is dat totaal irrelevant want ik heb mijn eigen familie samengesteld die bestaat uit mijn vrienden.
Maar in elk geval lijk ik in niks op mijn ouders of familie. Ofja, ik eet graag groenten en zij ook.

 

 

 

Excursie: Mario, dude ... Ik had je nog beter willen leren kennen dan de zinloze inside-jokes en scheve grijnzen die we uitwisselden.

23:34 Gepost door La petite Clémence | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.