20 januari 2011

And I know that my heart is my home

Eigenlijk moet ik studeren. En nog geen beetje.
Maar ik ben zo teleurgesteld. Wat een baaldagen zijn dit. Het echte verdriet en zo is over, maar nu is er de verveling en de leegte. Misschien is dit mijn kans om die leegte eens te vullen met iets anders dan alcohol of een nieuwe verliefdheid. Misschien.
De zomer komt eraan, probeer ik mezelf wijs te maken, nu gaat het allemaal erg leuk worden. Geen manier om te weten of dat zo zal blijven. Kan ook niet. Doorbijten, doorbijten, doorbijten.
Papa sloeg daarnet de deur van de badkamer zo hard dicht dat de hele verdieping trilde. Wat er aan de hand was weet ik niet, maar hij was niet aan het roepen en uit ervaring weet ik dat dat zijn ergste vorm is. Twee borderliners bij elkaar is echt een heel slechte gezinssituatie. Als hij agressief wordt, word ik levensangstig. Binnen de seconde snoerde mijn maag zich in een knoop. Zo belachelijk allemaal. Net een emotionele B-film "gebaseerd op ware feiten". Ik ben op mijn bed gaan zitten met mijn ogen strak op mijn kamerdeur gericht, in een poging op te houden te bestaan.
Hij praatte nog wat met mama, het had helemaal geen zak met mij te maken. Maar eens een angst zich nestelt... Mijn nachtrust is nu verpest, want als papa het huishouden terroriseert ben ik altijd degene die alle spanning absorbeert en van spanning komen zwarte gedachten en van zwarte gedachten komen slapeloze nachten. Niemand hier wordt aangeraakt maar als hij zo'n buien heeft zakt de grond onder mijn voeten weg. De rest van het gezin schijnt heel gemakkelijk dat alles te vergeten, zoals hij doet. De helft van de tijd herinnert hij zich zijn nucleaire reacties niet. Maar ik wil verdwijnen op die momenten. Als ik uit zijn zicht ben, is het al veel. En als hij de keuken binnenkomt met die blik in zijn ogen, dan ga ik naar boven, preventief. En dan hoor ik hem beneden razen.
En dan voel ik me zo slecht dat ik mama alleen heb gelaten tegen zijn salvo aan scheldwoorden. En de honden.
Het zal wel iets op het werk zijn.
Het is allemaal zo onvoorspelbaar. Er is geen logica, geen overzicht of begrip mogelijk. Ineens ontploft hij, en dan gaan wij er allemaal aan. En ik kan niet verhelpen dat ik dan denk dat dat komt omdat ik zo zwaar uitga, of omdat hij weet dat ik zo graag drink, omdat ik nog altijd geen diploma heb gehaald, omdat ik niet perfect ben, omdat ik hier nog ben.
Het zou gemakkelijk zijn als ik wist dat het door mij kwam. Dan moest ik gewoon weggaan en dan zou iedereen verlost zijn van zijn verbale geweld. Maar zo eenvoudig is het niet, er kan niks aan gedaan worden want hij heeft een stoornis die hij niet onder controle heeft. En er is geen manier om hem zover te krijgen geloof ik. Ooit heb ik wel eens pogingen ondernomen uit te leggen dat hij zich zou moeten excuseren, maar hij lachte me uit. En toen durfde ik niet meer.
Als mijn geheugen niet zo goed was, was ik gelukkiger denk ik. Maar ik herinner me AL zijn verwijten, zijn scheldwoorden, zijn minachtende opmerkingen. Heel mijn persoonlijkheid is ervan doordrenkt. Ik wil niet op hem lijken, ik wil niet door hem gevormd zijn, want ik haat hoe hij zijn omgeving verwondt. Misschien ben ik daarom verpleegster.
Ik moet toch echt wel studeren.

23:53 Gepost door La petite Clémence | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.